Naslovnica Politika Vanredno stanje u Mađarskoj: Orbanu više ne treba niti parlament!

Vanredno stanje u Mađarskoj: Orbanu više ne treba niti parlament!

114
Viktor Orban

Budimpešta — Mađarska je proglasila zakonsko “vanredno stanje” kao odgovor na ruski rat u susjednoj Ukrajini, objavio je premijer Viktor Orban u utorak, 24. maja.

Ova odluka dopušta desničarskoj nacionalističkoj vladi da preduzme posebne mjere bez učešća zakonodavnih tijela.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, premijer Viktor Orban rekao je da rat u Ukrajini predstavlja “stalnu prijetnju Mađarskoj” koja “dovodi našu fizičku sigurnost u opasnost i ugrožava energetsku i finansijsku sigurnost naše ekonomije i porodice”.

Kao odgovor, rekao je, “ratno stanje opasnosti” stupa na snagu počevši od srijede, 25. maja što će vladi omogućiti da “odmah reaguje i zaštiti Mađarsku i mađarske porodice na svaki mogući način”.

Taj je potez uslijedio nakon što je Orbanova vladajuća stranka u utorak 24. maj usvojila ustavni amandman kojim se dopušta proglašavanje pravnih stanja opasnosti kada se u susjednim zemljama odvijaju oružani sukobi, ratovi ili humanitarne katastrofe.

Poseban pravni poredak dopušta vladi da “donosi zakone dekretima bez parlamentarnog nadzora, te dopušta privremenu suspenziju i odstupanje od postojećih zakona”.

 

(StarMo)