Naslovnica Život Vanredno stanje: Porastao broj stradalih u poplavama

Vanredno stanje: Porastao broj stradalih u poplavama

106
foto: agencije

New York — Broj smrtno stradalih u poplavama na sjeveroistoku SAD-a porastao je na 44, objavili su u četvrtak tamošnji zvaničnici, dok je američki predsjednik Joe Biden odobrio proglašenje vanrednog stanja u saveznim državama New York i New Yersey.

Širom velikih dijelova New Yorka, New Jerseya, Connecticuta i Pennsylvanije, stanovnici su proveli dan suočavajući se s poplavljenim podrumima, nestankom struje, oštećenim krovovima i pozivima za pomoć od prijatelja i članova porodice, izvijestio je Reuters, a prenose hrvatski mediji.

Najmanje 13 stanovnika New Yorka izgubilo je živote, dok je guverner New Jerseya Phil Murphy objavio na Twitteru da su od posljedica oluje u toj saveznoj državi smrtno stradale najmanje 23 osobe.

U srijedu navečer, uslijed snažnih bujičnih kiša koje su izazvali ostaci uragana Ida, jednog od najsnažnijih koji je pogodio američku zaljevsku obalu, saobraćajnice su već u nekoliko minuta nalikovale riječnim bujicama, a u New Jerseyu poginula su najmanje četiri vozača, dok su u New Yorku između ostalog potopljene linije podzemne željeznice te prizemljeni zračni letovi.

Guverneri New Yorka i New Jerseya u srijedu su proglasili vanredno stanje, a u četvrtak ga je odobrio i američki predsjednik Joe Biden te naložio pružanje savezne pomoći, kako bi se nadopunili napori lokalnog odgovora zbog uslova koji su posljedica ostataka uragana Ida, saopštila je Bijela kuća kasno u četvrtak.

(StarMo)