Naslovnica Život Vakcinisali i životinje…

Vakcinisali i životinje…

169
foto arhiva - ilustracija

Santiago — Bengalski tigar Charly i borneanski orangutan Sandai, oboje iz ugroženih životinjskih vrsta, prvi su primili vakcinu protiv korona virusa u čileanskom zoološkom vrtu.

Čile je jedina latinoamerička država koja je počela s vakcinisanjem životinja zoološkog vrta vakcinom protiv korona virusa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Charly, Sandai i još osam životinja zoološkog vrta Buin u Santiagu odabrano je za eksperimentalnu kampanju vakcinisanja jer spadaju u ugrožene vrste koje se smatraju visokorizičnim kada je u pitanju zaraza COVIDom-19.

Virusna bolest koja je dosad ubila više od 5.4 miliona ljudi u svijetu otkrivena je u više zooloških vrtova u svijetu među raznim životinjama – majmunima i velikim mačkama, ali i među jelenima koji žive u divljini te među kućnim ljubimcima.

Trogodišnji Charly i Sandai star 26 godina su, uz još tri lava, dva tigra i tri pume u ponedjeljak dobili drugu dozu eksperimentalne vakcine razvijene posebno za životinje, koja još nije dostupna u prodaji. Prve doze životinje su primile 13. decembra.

“Namjera nam je zaštititi životinje koje su najosjetljivije na zarazu korona virusom te istovremeno testirati stvaraju li vakcine imunitet i, ako je odgovor potvrdan, ustanoviti koliko dugo taj imunitet traje”, rekao je Sebastian Celis, šef veterinarskog odjela zoološkog vrta Buin.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)