Naslovnica BiH Vakcine će kasniti dan

Vakcine će kasniti dan

488
foto: ilustracija

Sarajevo — Vakcine protiv korona virusa koje je Bosna i Hercegovina platila kroz COVAX mehanizam, njih 23.400 doza BioNTech/Pfizer, umjesto 24. marta, kako je ranije bilo najavljeno, u BiH trebalo bi da stignu dan kasnije, 25. marta, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Informisani smo da je dostava vakcina prolongirana za jedan dan u odnosu na prethodno najavljene termine. Prema najnovijoj informaciji, dolazak 24.000 doza rastvarača najavljuje se za srijedu 24. marta, 2021. godine, dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina dolazi u četvrtak 25. marta 2021.”, navodi se saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH, prenosi Radio Slobona Evropa.

Iz istog Ministarstva su naveli da isporuka vakcina AstraZeneca takođe stiže u četvrtak (25. mart) u Sarajevo, u večernjim satima.

“U okviru COVAX mehanizma u ovoj isporuci će biti 26.400 doza vakcina AstraZeneca. Vakcine će stići avionom iz Istanbula, oko 20 sati”, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je 11. marta kako će vakcine iz COVAX-a pristizati u tri ture – 23. marta, 29. marta i 22. aprila.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI). Cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

S obzirom da BiH nema ministarstvo zdravstva, procesom je koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova. Ugovoreno je 152.600 AstraZeneca i 23.000 Pfizer/BioNtech vakcina.

(StarMo)