Naslovnica Život Vakcina u Evropi već krajem decembra?

Vakcina u Evropi već krajem decembra?

179

Zagreb — Moguće je da će prve doze vakcine protiv covida-19 stići već krajem decembra, prenosi Hina u subotu Jutarniji list, koji ističe da dobre vijesti dolaze s Oxforda.

Tu optimističnu vijest, u situaciji ponovo “pomahnitalog” koronavirusa širom Evrope, upravo su objavili neki britanski mediji koji tvrde da je vrlo izgledno da uz “privremeno odobrenje za upotrebu” uskoro počne vakcinisanje.

Ovi se planovi za skoro vakcinisanje baziraju na očekivanjima da će Oxfordska vakcina, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo mogla dobiti privremeno odobrenje.

Pokažu li se tačnima te informacije, to bi značilo da bi u zemljama EU prve doze te iste vakcine mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine, uključujući Hrvatsku. Naravno, dotad će vakcina morati dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove bez čije dozvole ni Britanci ne mogu do kraja 2020. koristiti vakcinu.

Inače, Evropska komisija je s kompanijom AstraZeneca, koja sa Univerzitetom u Oxfordu radi na vakcini nazvanoj Oxfordska, ugovorila isporuku 300.000 doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava.

Hrvatska je od te količine rezervirala 1,5 miliona doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska vakcine u nekoliko mjeseci vakciniše sva osjetljiva populacija – od starijih dio hroničnih bolesnika, donosi Jutarnji list, a prenosi federalna.ba.

(StarMo)