Naslovnica Izdvojeno Vakcina protiv korone: Ima li nuspojava, koliko dugo će trajati imunitet…?

Vakcina protiv korone: Ima li nuspojava, koliko dugo će trajati imunitet…?

217
foto: agencije - ilustracija

Zagreb — Pfizerova vakcina je dobila odobrenje regulatorne agencije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a očekuje se da će ga do kraja godine dobiti i u Evropskoj uniji i u SAD-u. Isto se očekuje i za vakcinu koju je najavila farmaceutska kompanija Moderna.

I Pfizer i Moderna prijavili su svoje vakcine na odobrenje američkoj Administraciji za hranu i lijekove (FDA), a u narednim mjesecima gotovo sigurno će to napraviti još farmaceutskih kompanija, podsjeća Index.hr.

Ukratko, sve bliže smo vakcinisanju protiv covida-19, zbog čega se nameće niz važnih pitanja: Kakve su nuspojave vakcine? Hoćemo li biti imuni nakon vakcinisanja? Hoćemo li se morati vakcinisati samo jednom ili svake godine?

Odgovore na ova pitanja pokušao je dati USA Today.

Kakve su nuspojave vakcine protiv covida-19? Ima li nuspojava koje su dugoročne?
Većina ljudi koja primi vakcinu protiv covida-19 osjetit će neke nuspojave, naročito nakon druge doze. Sva tri vodeća kandidata za vakcinu prijavila su blage do umjerene nuspojave vakcinisanja. Većinom se radi o boli na dijelu tijela gdje je primljena injekcija, umoru te zamoru mišića i zglobova na dan ili dva.

“Bolna ruka i zamor od par dana su puno bolji od covida”, rekao je dr. William Schaffner, profesor javnog zdravstva i preventivne medicine s fakulteta Univerziteta Vanderbilt.

Bude li neko imao negativnih reakcija na vakcinu, vjerovatno će ih primijetiti u prvih šest sedmica nakon vakcinisanja, tvrde medicinski stručnjaci. Dugoročni efekti vakcinisanja još uvijek nisu poznati i neće biti poznati dok se ne završe sve kliničke studije, a korisne informacije dobit će se i od dugoročnog praćenja vakcinisanih osoba, koje će trajati godinama.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)