Naslovnica Izdvojeno Vakcina o kojoj danas pišu svi svjetski mediji

Vakcina o kojoj danas pišu svi svjetski mediji

274

Washington/Berlin — Vakcina protiv korona virusa koju razvijaju američki Pfizer i njemački BioNTech je efikasna 90 posto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, posljednjoj fazi koja je u toku, saopštile su te dvije kompanije.

Prema preliminarnim rezultatima testiranja, zaštita pacijenata dobijena je sedam dana poslije druge od dvije doze vakcine i 28 dana poslije prve.

“Više od osam mjeseci od početka najgore pandemije u više od sto godina mislimo da ova faza predstavlja značajan korak naprijed za svijet u našoj borbi protiv COVID-19”, rekao je generalni direktor Pfizera Albert Bourla u saopštenju.

“Prva grupa rezultata testova iz faze tri daje prvobitne dokaze o kapacitetu naše vakcine da spriječi covid-19”, rekao je on.

Ova analiza, koju je obavilo nezavisno tijelo, posmatrala je 94 infekcije zabilježene do sada u studiji u koju je uključeno gotovo 44.000 ljudi u SAD i još pet zemalja.

“Mi smo u situaciji da potencijalno možemo da pružimo neku nadu. Vrlo smo ohrabreni”, rekao je doktor Bill Grumber viši potpredsjednik Pfizera za klinički razvoj, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Vakcine koje proizvodi Pfizer i njegov nemački partner BioNTech su među deset mogućih kandidata za vakcinu koji su u kasnoj fazi testiranja širom svijeta.

Na osnovu projekcija Pfizer i BioNTech su naveli da predviđaju da osiguraju do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021.

Još jedna američka kompanija, Moderna, takođe je navela da se nada da će moći da aplicira za odobrenje svoje vakcine u američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) kasnije ovog mjeseca, prenosi agencija AP, na koju se poziva AP.

Inače, o saopštenju koje su objavili američki Pfizer i njemački BioNTech danas pišu i tu vijest prenose svi svjetski mediji. Šta je o tome javio britanski BBC, pročitajte na ovom linku.

(StarMo)