Naslovnica Život Vakcina će koštati do 60 dolara?

Vakcina će koštati do 60 dolara?

317

Zagreb/Washington — Farmaceutska kompanija Moderna planira prodavati standardnu dozu vakcine protiv koronavirusa po cijeni od 50 do 60 dolara, što je za oko 11 dolara više od cijene vakcine koju će prodavati Pfizer i BioNTech, javio je list Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara za dvije doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i njemačkog BioNTecha, sklopljen s američkom vladom, tvrdi list, navodeći kako Moderna tu cijenu drži za Sjedinjene Države i ostale bogatije zemlje, prenose hrvatski mediji.

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara finansijske podrške za istraživačke i razvojne napore za potencijalnu vakcinu protiv COVID-19, koji je dosad ubio oko 650.000 ljudi širom svijeta.

Portparol Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnom snabdijevanju vakcinom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cijenama, “s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora”.

Pfizer, Moderna i Merck & Co već su najavili kako planiraju profitirati od prodaje svojih vakcina, dok su neki proizvođači lijekova, uključujući Johnson & Johnson, objavili da planiraju distribuirati vakcine na neprofitnoj osnovi.

Tako je kompanija AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 miliona doza vakcine, po cijeni od samo četiri dolara po dozi.

(StarMo)