Naslovnica Mostar Uz Svjetski dan srca u Mostaru: To je ubojica broj jedan!

Uz Svjetski dan srca u Mostaru: To je ubojica broj jedan!

217
Fazlibegović i Šuta

Mostar — Sportski savez Grada Mostara i Udruženje kardiologa HNK od 28. 09. do 4. 10. u Mostaru organiziraju “Dane srca”, u povodu Svjetskog dana srca.

Sekretar Udruženja kardiologa HNK dr. Emir Fazlibegović kazao je kako su kardiovaskularne bolesti “ubojica broj jedan”.

– Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija već 20 godina u žižu svjetske javnost povodom ovog međunarodnog dana stavlja određene probleme u kardiovaskularnoj patologiji. To su bolesti srca i krvnih sudova koje su “ubojica broj jedan” suvremenog svijeta. Bez obzira na koronavirus, maligne i zarazne bolesti, vodeći uzrok smrtnosti je bolesti srca i krvnih sudova – kazao je Fazlibegović.

On je naglasio kako je prevencija jako važna kako bi se spriječile bolesti srca i krvnih sudova.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Đenan Šuta kazao je kako epidemiološka situacija ne dozvoljava okupljanja, te kako imaju novu ideju kako građane potaknuti na fizičke aktivnosti.

– Krenuli smo u neku novu ideju i priču kako građane potaknuti na fizičku aktivnosti kako bi doprinijeli očuvanju srca. Koristit ćemo neke nove sportove, to je sportsko penjanje gdje ćemo od 1. 10. pa narednih 15 dana imati prezentaciju sportskog penjanja na umjetnoj stijeni na otvorenom kod Gimnazije – izjavio je Šuta.

Istaknuo je kako će im se u usponu pridružiti i biciklisti, što je novina spomenute manifestacije, te je pozvao i učenike osnovnih i srednjih škola da im se pridruže.

Šuta je naglasio kako će imati kontrolirane parametre kada je u pitanju krvni pritisak i mjerenje šećera u krvi tokom cijele maršute.

 

(StarMo)