Naslovnica Mostar UWC: Učenici predstavili kulture svijeta

UWC: Učenici predstavili kulture svijeta

270

Mostar — U povodu obilježavanja Dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u subotu je održan događaj pod nazivom “Put oko svijeta za 80 minuta” na kojem su učenici UWC-a Mostar, ujedno i organizatori događaja, predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture.

Koordinatorica za odnose s javnošću i komunikacije UWC-a u Mostaru Adla Velagić-Ćurić kazala je kako se ove godine u Mostaru predstavlja više od 60 zemalja.

“Put oko svijeta za 80 minuta” već je postao tradicionalni događaj u Mostaru. Naši učenici predstavljaju se kroz svoju tradicionalnu glazbu, narodne nošnje i tradicionalna jela koja su sami pripremali” – kazala je Velagić-Ćurić.

Dodaje kako ove godine Koledž pohađa 200 učenika iz 68 zemalja svijeta.

“Brojka od 200 učenika naš je godišnji standard, ali interes iz godine u godinu raste, posebno iz razloga što je UWC Mostar jedini koledž ove vrste na Balkanu, a čija je misija doprinos razvoju post-konfliktnog društva. Za učenike s područja Bosne i Hercegovine dajemo otprilike 30 stipendija, a ostatak učenika dolazi iz svih država svijeta, poput Zimbabvea, Nepala, Maldiva, SAD-a, Španjolske, Francuske, Kine” – navela je Velagić-Ćurić.

Što se tiče programa Koledža u Mostaru, Velagić-Ćurić pojasnila je kako UWC Mostar ima dvogodišnji program namijenjen učenicima uzrasta od 16 do 19 godina.

(StarMo)