Naslovnica Politika “Uvod u novo krvoproliće i rat”

“Uvod u novo krvoproliće i rat”

426
Milorad Dodik

Sarajevo — Današnja reakcija Milorada Dodika samo je još jedan od dokaza zašto je bila potrebna naredba državnog Tužilaštva o provođenju istrage protiv 13 političara iz RS.

Nema sumnje, Dodikova javno saopćena namjera da nezakonito formira posebne i sebi podobne sudske i tužilačke organe na entitetskom nivou, entitetsko Visoko sudsko i tužilačko vijeće, i zabrani rad Tužilaštvu i Sudu BiH na teritoriji RS, direktan je nastavak njegove secesionističke i antidržavne politike, saopšteno je u srijedu iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.

Stoga SBB smatra da su ovim najavama i akcijama Milorada Dodika pređene sve crvene linije i daje punu podršku Tužilaštvu BiH i drugim državnim organima zaduženim za provođenje zakona.

“Također, očekujemo i hitnu reakciju međunarodne zajednice, ambasada kvinte i Ureda visokog predstavnika na zaustavljanju i sankcioniranju Milorada Dodika zbog njegovog ugrožavanja mira u BiH i otvorenog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Posve je jasno da Dodik i oni koji ga podržavaju svoj plan podjele BiH i osamostaljenja bh. entiteta RS ne mogu provesti mirnim putem i da je njihovo djelovanje put u novi krvavi rat na tlu BiH”, upozorava SBB.

Posebna su dimenzija cijelog problema šovinističke i rasističke izjave Milorada Dodika i njegovih ultradesničarskih prijatelja i pokrovitelja iz Evrope, poput mađarskog premijera Viktora Orbana, uperene protiv Bošnjaka muslimana i njihovog prava da budu dio velike porodice evropskih naroda.

SBB takvima poručuje da su Bošnjaci autohtoni Evropljani i da su svoju sudbinu i budućnost vezali za evropsko tlo i članstvo u euroatlantskim integracijama, EU i NATO, te da neće nasjedati na verbalne provokacije i politike onih koji ih ni genocidom ni masovnim ratnim zločinima nisu uspjeli uništiti i ukloniti iz njihove države Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci i svi drugi narodi i građani BiH znat će ponuditi demokratski i institucionalni odgovor svim rušiteljima njihove zajedničke zemlje, pa i Miloradu Dodiku, poručuju iz SBB-a.

(StarMo)