Naslovnica Region Uticajni američki diplomata: Dodik radi mimo svih

Uticajni američki diplomata: Dodik radi mimo svih

226
foto: VOA

Washington — Komitet za vanjske poslove Senata SAD-a održao je saslušanje ambasadora koji bi u narednom periodu trebali predstavljati američku politiku u svijetu, a svoje stavove o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu iznio je i Christopher Hill, kandidat za ambasadora SAD-a u Srbiji.

Na početku svog izlaganja, Hill je naglasio kako je prije nekoliko decenija započeo svoj diplomatsku karijeru upravo na Balkanu, a da je prva destinacija na tom putu bio upravo Beograd.

“Učestvovao sam u pregovorima koji su kulminirali potpisivanjem Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u BiH. Radio sam i kao ambasador SAD-a u Sjevernoj Makedoniji, a kasnije i kao specijalni izaslanik tokom krize na Kosovu krajem devedesetih godina. Srbija je oslonac stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu. Napredak Srbije je sastavni dio postizanja strateških ciljeva SAD-a kako bismo oživjeli naše evropsko savezništvo, podržali demokratiju i promovirali ekonomsku saradnju”, rekao je Hill, prenosi portal Klix.ba.

Iako je nominovani ambasador Hill naglasio kako je ključ rješavanja problema u Srbiji prije svega “kosovsko pitanje”, senatori koji su prisustvovali saslušanju od Hilla su zahtijevali izjašnjavanje o cjelokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, naročito o situaciji u BiH.

“Uz poštovanje Bosni i Hercegovini, smatram da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i mora se pridržavati toga. Situacija u Bosni je postala problematična, vidimo da RS pravi korake kojima žele napustiti državne institucije kao što su pravosuđe i Oružane snage BiH. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je jasan da neće biti nikakvih promjena i da on podržava institucije”, rekao je Hill.

Također, Hill je poslao i jasne poruke kada je riječ o eventualnoj secesiji RS-a.

“Međutim, ova situacija će i dalje zahtijevati od nas da radimo na rješavanju problema. Moramo blisko sarađivati sa Srbima kako bismo pronašli zajedničku osnovu koja se tiče podrške jedinstvu Bosne i Hercegovine i kako bismo poslali poruku da je budućnost RS-a u Bosni i Hercegovini, a ne negdje drugo. Također, Srbi nemaju iluzija da ćemo mi tražiti nekakvu promjenu u Bosni i Hercegovini, naročito bilo kakvu jednostranu promjenu”, rekao je Hill.

Na konstataciju senatora Cardina da Dejtonski mirovni sporazum nikada nije predstavljao trajnu kategoriju te da se mora nastaviti s ustavnim reformama, Hill je naglasio kako će se i u Beogradu razgovarati oko toga.

“U Beogradu ću razgovarati o našim zajedničkim interesima i uspješnoj Bosni i mislim da možemo naći zajednička razmišljanja u vezi toga”, naglasio je Hill.

Nakon senatora Cardina, Christopher Hill je odgovarao i na pitanja senatorice Jeanne Shaheen koju su zanimala Hillova razmišljanja o tome kako on kao ambasador može pomoći rješavanju kriza na Zapadnom Balkanu.

“Postoji mnogo stvari koje me brinu. To se naročito odnosi na kontinuirane napore političara iz RS-a koji govore da je njihova budućnost negdje drugo umjesto u BiH. Dejton nikada nije trebao predstavljati nepromjenjivu kategoriju, ali ne može se raditi jednostrano. Promjene se mogu donijeti samo uz saglasnost svih. Vidimo da Dodik radi mimo svih i to je zabrinjavajuće. Moramo imati jasnu komunikaciju s Beogradom o poštovanju BiH i Zapadnog Balkana. Kroz razgovore ćemo vidjeti ko usmjerava stvari u pravom smjeru, a ko ne”, pojašnjava Hill.

(StarMo)