Naslovnica Politika Utamničenom ruskom opozicionaru prijete nove optužbe i zatvorske kazne

Utamničenom ruskom opozicionaru prijete nove optužbe i zatvorske kazne

140
Aleksej Navalni

Mostar — Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni kaže da su ga istražitelji obavijestili da se “suočava s novim optužbama za stvaranje ekstremističke grupe”, a u vezi sa njegovom Fondacijom za borbu protiv korupcije (FBK) i grupama povezanim s njom.

U seriji twittova 31. maja koji su ismijavali ruske zvaničnike zbog niza slučajeva koji su pokrenuti protiv njega, kritičar Kremlja je rekao da je “zvanično optužen” za stvaranje njegove Fondacije za borbu protiv korupcije, koja je razotkrila korupciju među zvaničnicima, uključujući predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Navaljni je primjetio da nije prošlo ni osam dana od kada mu je izrečena devetogodišnja kazna “a danas se ponovo pojavio istražitelj i zvanično me optužio za novi slučaj”.

Aktivista i bivši šahovski šampion Gari Kasparov kaže da “oni koji se protive Putinu nemaju mogućnost da izraze svoje mišljenje dok su u Rusiji”.

Rekao je da se “usudio da bude nezadovoljan” zbog toga što je u zatvoru i zbog toga bi se mogao suočiti sa još 15 godina zatvora.

 

(StarMo)