Naslovnica Mostar Usvojen korona zakon u HNK

Usvojen korona zakon u HNK

374
foto: ilustracija

Mostar — Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK usvojen je na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona sa jednim glasom protiv, saznaje portal Bljesak.info.

Podsjećanja radi, uoči sjednice Skupštine predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg naglasio je kako nije riječ o “najboljem korona-zakonu” u Federaciji, ali kako je kvalitetan i sadržajan.

“Zakon u sebi ima čitav niz kvalitetnih i konkretnih rješenja, od subvencije minimalne neto plate koja je u našim planovima predviđena u maksimalnom iznosu, ali zakonski smo se morali ograditi jer u ovoj situaciji ne znamo tačno i konkretno broj korisnika koji će aplicirati i imati pravo na subvenciju”, kazao je Herceg. Naveo je kako su duplo povećali podsticaje jer “zakon mora biti i podsticajni, mora biti oživljavanje privrede, oslobađanja fiskalnih i parafiksalnih nameta”.

“I nije to populizam, može biti samo populizam u onom dijelu plata koji se na odnosi na umanjenje plata imenovanih, upravljačkih tijela i političkih stranaka. Zakon predviđa otvaranje nove kreditne linije, što nijedan korona zakon na nivou Federacije nije predvidio. Kad ga korektno iščitate, vidite da je koretan i kvalitetan i stojim iza toga, nije najbolji, ali je dobar”, istakao je Herceg, podsjeća Bljesak.info.

(StarMo)