Naslovnica BiH Usvojen budžet opštine Stolac

Usvojen budžet opštine Stolac

180
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — Opštinsko vijeće Stolac na sjednici održanoj u srijedu usvojilo je budžet opštine Stolac za 2022. godinu u planiranom iznosu od 16.971.397 maraka.

Planirani budžet sastoji se od prihoda u iznosu od 7.171.397 maraka, primitaka u iznosu od 7.800.000, rashoda u iznosu od 8.099.400, kapitalnih izdataka od 8.806.000, budžetske rezerve od 29.637 i otplate dugova u iznosu od 36.360 maraka, saopšteno je iz stolačke opštine.

Pritom je naglašeno kako je budžet, u odnosu na Nacrt, doživio značajne izmjene, jer je Nacrt za iduću godinu iznosio 12.907.657 maraka. Navodi se kako je time budžet za 4.063.740 maraka veći od Nacrta.

Finansijski okvir budžeta ostao je isti, a razlog planiranog povećanja je na stavkama s naglaskom na kapitalne projekte koji ovaj budžet klasificiraju i daju mu predznak razvojnog.

Iz Opštine navode kako će iduća godina biti godina velikih kapitalnih projekata na dobrobit svih stanovnika.

Od projekata koji su već započeti ili će se tek pokrenuti sljedeće godine istaknut je najveći projekt, odnosno izgradnja Gradske sportske dvorane u Stocu koja prema projektnoj dokumentaciji iznosi 5.000.000 maraka.

Kao značajni projekti izdvojeni su nastavak i okončanje radova na Kulturnom centru Stolac te izgradnja Gradskog parka Stolac. Nastavljaju se i radovi na Vodovodu Dubravska visoravan koji opština Stolac provodi u saradnji s gradom Čapljinom, kao i izgradnja infrastrukture u Privrednoj zoni Hodovo.

Opština će raditi i na izgradnji vodopumpnih sistema u naseljima Hodovo i Rotimlja. Pristupit će se i izradi projektne dokumentacije odnosno dokumenta prostornog uređenja opštine Stolac.

Planirana je rekonstrukcija i sanacija objekata u vlasništvu Opštine, utopljavanje Doma zdravlja Stolac kao i sanacija lokalnih puteva.

U budžetu su također osigurana sredstva za stipendije, pripravnike, prevoz učenika kao i za projekte iz kulture i sporta. Iz svega navedenog, ističe se kako je vidljivo da opština Stolac u idućoj godini posebno ulaže u stvaranje boljih uslova za sve one koji žive na području opštine, navodi se u saopštenju.

Klub Bošnjaka u Opštinskom vijeću (OV) Stolac ranije je saopštio kako je demonstrativno napustio sjednicu, nakon što je odbijen prijedlog da se u Dnevni red uvrsti odluka o imenovanju Esada Omanića (SDA) na poziciju predsjedavajućeg Vijeća.

(StarMo)