Naslovnica Mostar Usvojen budžet HNK; 9 miliona viška u ZZO-u

Usvojen budžet HNK; 9 miliona viška u ZZO-u

408
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je na vanrednoj sjednici u ponedjeljak budžet HNK-a za 2020. godinu u iznosu od 240,2 miliona maraka, te Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

“Predviđena sredstva dovoljna su za potrebe normalnog i nesmetanog funkcioniranja, a planirana su i dodatna sredstva za projekte iz područja demografije, za socijalne projekte, kao i za podsticaj realnom sektoru, turizmu, privredi i mostarskom aerodromu”, izjavio je prije početka sjednice premijer HNK Nevenko Herceg.

Kako je rekao, budžetom su predviđena dovoljna sredstva za povećanje plata budžetskih korisnika, u skladu sa potpisanim kolektivnim ugovorima sa sindikatima zdravstva, policije, obrazovanja i javne uprave.

Predviđeno je i povećanje sredstava za vansudske nagodbe, kao i povećanje izdvajanja za Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”, stipendiranje učenika i studenata, značajno povećanje sredstava za projekte kulture i sporta te, po prvi put, finansiranje nacionalnih kulturnih institucija, dodao je Herceg.

Na sjednici su usvojeni i rebalansi finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, Službe za zapošljavanje HNK, kao i Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2019. godinu, kao i finansijski planovi tih institucija za 2020. godinu.

“Kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK, u rebalansu za 2019. godinu je višak 9,2 miliona maraka i taj višak bit će usmjeren za poboljšanje materijalnog statusa naših bolničkih i zdravstvenih ustanova, njihovih zaposlenih i za poboljšanje zdravstvene usluge u njima”, rekao je Herceg.

Finansijski plan ZZO-a za 2020. godinu veći je za oko 10 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu i zajedno sa sredstvima sa nivoa opština i kantona biće dovoljno sredstava da se ispoštuju kolektivni ugovori zaposlenih u zdravstvu, ocijenio je prije sjednice premijer HNK.

Suficit od tri miliona maraka u 2019. godini zabilježen je i u Službi za zapošljavanje HNK, a taj višak će se, prema Hercegovim riječima, usmjeriti u projekte zapošljavanja u javnim i privatnim poduzećima, kao i za naknade nezaposlenima, prenijeli su bh. mediji.

(StarMo)