Naslovnica BiH Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka – Obrazloženje je tragikomično!

Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka – Obrazloženje je tragikomično!

127

Banja Luka — Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je danas da Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, Zakonom o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, te odlukama o prijevremenom stupanju na snagu navedenih zakona, a koje je Narodna skupština Republike Srpske izglasala 30. jula, “nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda”.

– Vijeće je svoj stav o nepostojanju povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odnosu na osporene akte obrazložilo, pored ostalih razloga, “prevashodno činjenicom da osporena normativna rješenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost” – navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Takođe, navodi se dalje, ovi akti ne utiču, ni direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda, a činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

(StarMo)