Naslovnica BiH Ustavni sud: Neustavan je Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika vezano za...

Ustavni sud: Neustavan je Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika vezano za negiranje genocida

122
foto arhiva

Sarajevo — Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj (RS) koja se odnosi na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Odluka je donesena po zahtjevu za ocjenu ustavnosti tog Zakona, koju je uputilo sedam delegata u Vijeću naroda RS.

“Ustavni sud se rukovodio svojom ranijom praksom u nekim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao institucija zakonodavna, zamjenjujući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine”, kazao je Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda BiH na konferenciji za novinare u Brčko Distriktu.

Delegati su apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli nakon što je Ustavni sud RS u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS na usvojeni Zakon.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu RS ocijenilo je tada da Zakonom “nije povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda”.

Narodna skupština RS usvojila je u julu prošle godine po hitnom postupku i na zatvorenoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju nametnutih izmjena Krivičnog zakona BiH.

Bio je to odgovor političkih partija u RS na odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, kojom je nekoliko dana ranije nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

 

(StarMo)