Naslovnica Mostar Ustavni sud BiH u Mostaru odlučuje o Zakonu o šumama RS-a

Ustavni sud BiH u Mostaru odlučuje o Zakonu o šumama RS-a

83
foto arhiva

Sarajevo/Mostar — U Mostaru se danas održava 123. plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o apelaciji sedam delegata Vijeća naroda RS-a za ocjenu ustavnosti entitetskog Zakona o šumama.

Apelaciju su 26. februara 2021. godine podnijeli Mihnet Okić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović, Faruk Đozić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić i Samir Baćevac, podsjeća portal Klix.ba.

Delegati u Vijeću naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda u više navrata su upozorili da je ovaj entitetski Zakon štetan po državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 2019. o poljoprivrednom zemljištu.

Poslanik Senad Bratić (SDA) u Narodnoj skupštini RS-a smatra da RS ovim zakonom pokušava da postane titular državne imovine, što je protivno Ustavu BiH, čijim odredbama je utvrđen pravni kontinuitet države BiH u toj oblasti.

On je ranije podsjetio da je 2012. Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, ocijenio da je sporan Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja ove imovine i da cjelokupan zakon ne može ostati na pravnoj snazi.

Šume i šumsko zemljište čine više od 70 posto teritorije bh. entiteta Republika Srpska, podsjeća Klix.ba.

(StarMo)