Naslovnica BiH Ustavni sud BiH presudio u korist Davora Dragičevića

Ustavni sud BiH presudio u korist Davora Dragičevića

459

Sarajevo — Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) u srijedu 23. juna utvrdio je da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Apelaciju koja je uvažena podnio je prije dvije godine advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

U kratkoj informaciji Ustavni sud BiH navodi da je odlučujući po apelaciji Davora Dragičevića utvrđena povreda prava na život.

„U okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava kada je Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci trebalo sto dana da ‘definiše’ krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o sprovođenju istrage, koja je i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku“, navodi Ustavni sud BiH.

Inače, apelacija Davora Dragičevića podnesena je 2019. godine i više puta se našla na dnevnom redu sjednice velikog vijeća. Iako je apelacija ranije razmatrana, sada je prvi put donesena odluka po njoj.

Ifet Feraget je u izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da je znao da će biti usvojena ova apelacija, jer se radi o kršenju prava na život koje je najvažnije ljudsko pravo.

„Više puta sam rekao da Ustavni sud BiH mora donijeti ovu apelaciju, u to sam bio siguran, iako zvuči prepotentno. Mogu reći da se klima mijenja. Vidim da građani polako vraćaju povjerenje u pravosuđe, a ovo sve budi nadu da to pravosuđe počinje i funkcionirati“, kazao je Feraget.

(StarMo)