Naslovnica Politika Ustavni sud odbio Sanadera

Ustavni sud odbio Sanadera

99

Zagreb — Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je da je Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu. Dodao je i da o tužbi Hernadija koji je osuđen u odsutnosti na dvije godine zatvora Ustavni sud još nije raspravljao.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je Vrhovni sud potvrdio u oktobru prošle godine Sanader i Hernadi osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojem država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, istaknuo je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a “postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora”.

(StarMo)