Naslovnica BiH Ustanova za sve: Otvara se novi Dom zdravlja Stolac Uzinovići

Ustanova za sve: Otvara se novi Dom zdravlja Stolac Uzinovići

1047

Stolac — Novoizgrađeni objekat Doma zdravlja Stolac Uzinovići bit će otvoren danas popodne u tom hercegovačkom gradu. To konkretno znači da ta zdravstvena institucija, koja je u decenijama nakon rata pružala usluge većinom povratničkoj populaciji, više neće biti smještena u privatnoj kući, kao što je to do sada bio slučaj.

“Mi 22 godine u Stocu pružamo zdravstvene usluge u vrlo neuslovnim prostorijama i onda smo preko naših sponzora i donatora smogli snage i energije da izgradimo nanovo objekat, u kojem ćemo moći obezbjediti poboljšanje kvaliteta usluge sa nivoa primarne zdravstvene zaštite, kao i proširenja obima usluga koje pružamo našim pacijentima”, izjavio je za portal StarMo prvi čovjek Doma zdravlja Stolac Uzinovići dr. Alis Boloban.

On je istakao kako je najveći donator izgradnje novog objekta Doma zdravlja Uzinovići Republika Turska i Turski vojni bataljon u BiH, ali i brojni Stočani i prijatelji Stoca u BiH i dijaspori, koji su učestvovali svojim prilozima kako bi Dom zdravlja bio izgrađen. Vrijednost objekta, zajedno sa izuzetno skupom medicinskom opremom, procjenjuje se na nekih milion KM.

“Opremanje pojedinih kabineta još je u fazama, tako da bi konačna brojka trebala biti u tom nivou, jer je medicinska oprema zaista skupa i opremanje objekta dođe skuplje nego sami objekat”, kazao nam je dr. Boloban.

Dom zdravlja Stolac Uzinovići tako sada pruža usluge porodične medicine, uključujući stomatološku službu, pedijatra i internu medicinu, laboratorijsku dijagnostiku. U planu je razvoj i ostalih dijagnostičkih procedura, poput rentgena, te specijalističko-konsultativnih djelatnosti kao što su kardiologija, ginekologija.

“To ćemo ići postepeno, kako budemo opremali kabinete, tako ćemo širiti naš dijapazon, sve da poboljšamo uslugu zdravstvene zaštite svim građanima Stoca”, naglasio je dr. Boloban.

Iako je Dom zdravlja Uzinovići u godinama nakon rata pružao usluge većinom povratničkoj populaciji, sada u toj zdravstvenoj ustanovi s ponosom ističu kako liječe ne samo sve građane Stoca, nego tu dolaze i stanovnici susjednih opština u Hercegovini i to iz oba bh. entiteta.

Što se tiče raspoloživog kadra, u DZ Stolac Uzinovići kažu da su u toj oblasti, poput i ostalih zdravstvenih ustanova, limitirani sredstvima koje dobijaju od kantonalnog Zavoda zdravstvene zaštite.

“Međutim, kroz proširenje usluga, povećat će se broj i pacijenata, gdje planiramo onda na neki način povećanje sredstava i od strane Zavoda, što će nam omogućiti zapošljavanje”, naglasio je direktor Doma zdravlja Stolac Uzinovići, dr. Alis Boloban, ističući kako je trenutno prioritet popunjavanje potrebnom opremom, dok za sada tim od dvadesetak zaposlenih u toj ustanovi uspijeva pružiti potrebne zdravstvene usluge svojim pacijentima.

Dr. Boloban kaže kako otvaranje novog objekta Doma zdravlja dolazi u pravom trenutku i zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

“Dobar nam je tajming, jer ćemo usred pogoršanja epidemiološke situacije moći adekvatnije odgovoriti na sve izazove u vezi sa covid-infekcijom. Svakodnevno smo u kontaktu s tim pacijentima i veći prostor omogućava nam adekvatniji odgovor”, rekao je dr. Alis Boloban u razgovoru za portal StarMo.ba.

(StarMo)