Naslovnica Region “Ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska”

“Ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska”

567

Pljevlja — Ulica neće postavljati načelnike centara bezbjednosti u Crnoj Gori, kazao je 20. aprila potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović povodom protesta građana u Pljevljima zbog imenovanja Harisa Đurđevića za šefa pljevaljske policije.

Uporedo sa protestima 19. aprila, na kojima su skandirane šovinističke poruke i pjevano “ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska”, opštinski odbori Nove, Demokrata, DNP-a i Pokreta za Pljevlja, partija koje su dio vladajuće koalicije na državnom nivou, zatražili su od Vlade da poništi odluku o imenovanju Đurđevića, kojeg su nazvali “vojnikom Demokratske partije socijalista”.

Abazović je kazao da je potrebno izvršiti provjeru o čemu se radi, te da li su razlozi reakcije javnosti “profesionalne ili lične reference Đurđevića”.

“Nedodirljivih nema, nikakav problem da se zamijeni ako za to postoje uslovi. A osuđujem šovinističke i nacionalnističke poruke koje su se čule od manje grupe ljudi. To ne doprinosi miru i suživotu”, rekao je Abazović, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić reagovao je povodom protesta održanih u Pljevljima, zbog naimenovanja Harisa Đurđevića za načelnika Centra bezbjednosti (CB)u tom gradu, na kojem se između ostalog pjevalo “ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska”.


“Ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam onda šta je… ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najvjerovatnije će biti da je ovo ‘ramazanska čestitka'”, napisao je Fejzić na Twitteru.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)