Naslovnica Život “Uspješna vakcinacija”: Velika Britanija izlazi iz nekih mjera ograničenja

“Uspješna vakcinacija”: Velika Britanija izlazi iz nekih mjera ograničenja

244
foto arhiva

London — Velika Britanija preduzima još jedan mali korak izlaska iz restriktivnih mjera u vrijeme kada s oprezom posmatra novi val virusa koji trenutno obuzima Evropu.

Budući da je stopa vakcinacije u Ujedinjenom Kraljevstvu protiv Covida nadmašila onu u zemljama Evropske unije, premijer Boris Johnson ublažava oštru poruku “ostanite kod kuće” koja je imala negativan efekat na svakodnevni život – i držala virus pod kontrolom – gotovo tri mjeseca.

Od ponedjeljka će u Engleskoj biti zamijenjen porukom da se ograničeno kreću. Ljudima će biti dozvoljeno da se sastaju u grupama od šest osoba na otvorenom i mogu nastaviti sportove na otvorenom poput košarke, tenisa i golfa, javlja AP.

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva – Škotska, Wales i Sjeverna Irska – poduzimaju uglavnom slične korake. U Walesu se hiljade ljudi okupilo na plažama i mjestima za relaksaciju, nakon što su vlasti ukinule ograničenja putovanja koja vrijede od decembra.

Stroge restrikcije u poslovnom i društvenom životu nametnuta tokom tri lockdowna u protekloj godini imala su široku podršku javnosti, iako su uznemirila neke zastupnike u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci, koji tvrde da su ekonomski, demokratski i ljudski troškovi veći od koristi.

Većina neesencijalnih preduzeća i dalje je zatvorena, zajedno sa pubovima, restoranima, teretanama, kino dvoranama, pozorištima, muzejima i sportskim stadionima. Milioni radnika su izgubili poslove, a vlada je isplatila veći dio njihovih plata.

Velika Britanija zabilježila je više od 126.000 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je najveći udio u Evropi.

(StarMo)