Naslovnica BiH Usmjeravao žrtve ka mjestu strijeljanja

Usmjeravao žrtve ka mjestu strijeljanja

338
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Predraga Bastaha, rođenog 1953. godine, državljana BiH i Republike Srbije.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unuatrnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Stanica javne bezbjednosti Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području opštine Vlasenica sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa još dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu “Mračni dol” (Mračnica), općina Vlasenica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema navodima optužnice koju je objavilo državno Tužilaštvo, Bastah je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i uz prijetnju oružjem usmjeravao žrtve koje su se nalazile u autobusu na mjesto gdje su ubijane, a žrtve su prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici i iz logora Sušica.

Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Navodi iz optužnice će se dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(StarMo)