Naslovnica Mostar Uskoro u Mostaru vježba u okviru NATO NICS projekta

Uskoro u Mostaru vježba u okviru NATO NICS projekta

153

Mostar — U skladu s planom aktivnosti NATO NICS projekta “Napredna regionalna koordinacija u nesrećama” za 2021. godinu, predviđena je organizacija i izvođenje terenske vježbe za korištenje NICS sistema “NICS Mostar 2021”.

Na vježbi učestvuju pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, te predstavnici Društva crvenog križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

Za potrebe izvođenja vježbe pripremljen je i poseban scenario kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim akcentom na saradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

U povodu navedene vježbe, u ponedjeljak, 27. septembra održat će se konferencija za novinare u hotelu Mostar u Mostaru s početkom u 11 sati.

U srijedu, 29. septembra od 12 do 12.30 održat će se prezentacija vježbe (Baza operacija NICS Mostar 2021, Snježna kuća na Rujištu), a potom pokazna vježba s aktivnostima spasilaca i helikoptera (lokacija u blizini Snježne kuće).

Od 13.20 planirane su izjave za medije (na lokaciji pokazne vježbe), a u 14 sati postrojavanje učesnika vježbe i vozila (plato ispred Snježne kuće), saopštilo je Ministarstvo sigurnosti BiH, prenose u petak bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)