Naslovnica Mostar Uskoro generalni štrajk u osnovnim školama HNK-a?

Uskoro generalni štrajk u osnovnim školama HNK-a?

518
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nakon više najava, izostao je sastanak Sindikata osnovnih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i predstavnika Kantonalne vlade o povećanju koeficijenata. Ako uskoro ne dobiju odgovor iz Vlade, Sindikati osnovnih škola, koje nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom jeziku u tom kantonu ne isključuju mogućnost stupanja u generalni štrajk, javlja BHRT.

Povećanje koeficijenata duži period je kamen spoticanja u socijalnom dijalogu Sindikata osnovih škola i Vlade HNK. Kolektivni ugovor je na snazi skoro godinu. Povećana je osnovica plate za 5 posto, ali svim budžetskim korisnicima. Zahtjev za povećanjem koeficijenata za osnovne škole je na čekanju.

“Naši koeficijeti koji nisu povećani, ni jedan posto, dogovor je s Vladom bio u toku pregovora i potpisivanje kolektivnog ugovora da povećanje ide kroz povećanje koeficijenata”, izjavio je Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK.

“Oni su svjesni da smo mi najpotplaćeniji u FBIH od svih državnih službenika i kolega u prosvjeti, mislim da će shvatiti da ne dođe do najgoreg, a to je štrajk”, rekao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK.

Koeficijenti, ali i plate prosvjetara, napominju sindikalisti, izjednačene su u drugim kantonima. Povećanjem osnovice, a ne koeficijenata visina plate zaposlenima u osnovnim školama je oko 180 KM i niže su nego u srednjim.

“To nas štiti zakon, da za isti posao i stručnu spremu ide ista plata, tu smo uskraćeni”, rekao je Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK.

Iz Vlade podsjećaju kako su sa prosvjetom potpisani kolektivni ugovori na tri godine, koji podrazumijeva povećanja plata svake godine za 5 posto. A na pitanje kada će se razgovarati o povećanju koeficijenata nema konkretnog odogovora.

“Razgovori o svim temama koje su bitne za ljude u prosvjeti će biti nastavljeni, a hoće li biti zadovoljni razgovorima i rezultatima to ostavimo vremenu koje je pred nama”, izjavio je portparol Vlade HNK-a, Pero Pavlović.

Prosvjetari žele razgovorati i o nepostojanju pedagoških standarda i 19 godina starom zakonu o odgoju i obrazovanju.

“On ne prepoznaje devetogodišnje obrazovanje, da ne govorim pedagoški standardi, i to je jedan od velikih razloga, to ne iziskuje ništa novca”, navodi Slavko Lauš.

Sindikalisti navode da, ako uskoro ne dobiju poziv iz vlade za pregovarački sto, slijedi izjašnjavanje članstva o generalnom štrajku koji bi bio ograniziran istovremeno u školama koje izvode nastavu na hrvatskom i bosanskom jeziku. Hoće li drugo polugodište početi štrajkom, sindikati će se izjasniti 20. decembra.

(StarMo)