Naslovnica BiH USK traži izmještanje migranata i u Salakovac

USK traži izmještanje migranata i u Salakovac

440
foto: RSE

Bihać — Hitno izmještanje migranata iz improviziranog kampa Vučjak, za koji će do kraja godine pitku vodu i odvoz smeća obezbijediti Uprava Civilne zaštite Unsko sanskog kantona (USK), izmještanje prihvatnih centara za migrante Bira i Miral van urbanih područja, te nova lokacija za migrantski centar, neki su od zaključaka Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom USK.

Kako je današnjem sastanku Operativne grupe kazao premijer USK Mustafa Ružnić, i dalje se ostaje pri odluci da lokacija za novi prihvatni centar za migrante bude Medeno Polje, što je predloženo još u junu.

Od međunarodnih organizacija je zatraženo da zajedno sa Ministarstvom sigurnosti BiH krenu sa izmještanjem migranata, te da se migranti sa Vučjaka izmjeste u postojeće centre van Krajine i to u Salakovac kraj Mostara, te Ušivak i Delijaš u blizini Sarajeva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Potvrđen je i raniji zaključak da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UNHCR ne mogu produžiti ugovore sa kampom Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši dok ne dobiju saglasnosti sa nivoa države.

Na sastanku Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom, na kojem su učestvovali predstavnici vlasti USK, policije, IOM-a, te zdravstvenih institucija, rečeno je da neće dozvoliti da se produže ugovori koji do 15. novembra vrijede za prihvatne centre Bira i Miral.

Kompletan teklst je na ovom linku.

(StarMo)