Naslovnica Politika Urednik slovenačkog portala: Indicije da je “Non paper” pisan u Budimpešti i...

Urednik slovenačkog portala: Indicije da je “Non paper” pisan u Budimpešti i Beogradu!

457

Sarajevo/Ljubljana — Afera „non-paper“, koja je u fokusu regionalne i evropske javnosti o navodnom mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, mediji kao autore spominju i najviše slovenske zvaničnike, što su oni oštro demantirali.

Primož Cirman je urednik slovenskog portala necenzurirano.si koji je objavljivanjem kontroverznog „non-papera“ digao region na noge.

Gospodine Cirman, tvrdite da „non-paper“ postoji? Da li je u proteklih pet dana premijer Janez Janša negirao ono o čemu ste pisali, da je pomagao slati neslužbene diplomatske dokumente na razne adrese u inozemstvu, o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije koje uključuje podjelu Bosne i Hercegovine?

Ne, on proteklih dana nije to rekao. Prvi dan kad je objavljena vijest da postoji „non-paper“ izjavio je da ga nije mogao izručiti predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, kojeg nije vidio nekoliko mjeseci. Znamo da postoji puno neformalnih kanala preko kojeg bi gospodin Michel mogao dobiti dokument koji zvanično ne postoji. Zato i jeste „non-paper“, da ga zvanično svako može zanijekati. Jučer je Janša u telefonskom razgovoru sa gospodinom Džaferovićom kazao da ne postoji dokument koji se može povezati sa slovenskom Vladom. To je istina, mi znamo da „non-paper“ kojeg su distrubuirali naši zvaničnici nije nastao u Sloveniji, niti je pisan u Sloveniji, niti je zvanični dokument.

Vi kažete da niko nikada nije tvrdio da je takav dokument pripremila slovenska Vlada? Da li je afera izvezena iz Slovenije?

Ne. Ne znam ni šta bi to značilo. Iz pouzdanih izvora zna se da je nastao „non-paper“ u kojem je predložena podjela BiH, udruživanje Republike Srpske sa Srbijom i Kosova s Albanijom. Zna se da se o tome razgovaralo u diplomatskim krugovima početkom godine, zna se šta je Borut Pahor rekao 5. marta kad je posjetio Sarajevo. Neko je to stavio na papir koji nema diplomatski status, vjerovatno, autor se neće saznati. Postoje naznake da su ga pisali u Budimpešti i Beogradu, ali prema našim saznanjima, nema ga u diplomatskoj pošti Ministarstva vanjskih poslova.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)