Naslovnica Mostar Uputili novi zahtjev za sastanak

Uputili novi zahtjev za sastanak

505

Mostar — Udruga roditelja “Naša djeca 2014” u srijedu je uputila novi zahtjev za sastanak sa predstavnicima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Zavoda za javno zdravstvo HNK, na kojem bi se jasnije definirale mjere za izvođenje nastave u školskoj godini 2020./2021.

Iz Udruge ističu kako je tri sedmice od početka škole uočen niz kontradiktornosti i nelogičnosti u mjerama te da na njih žele ukazati kako bi zajedno s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i ostalim relevantnim institucijama djeci omogućili što kvalitetnije obrazovanje.

“Zbog toga vama kao odgovornim osobama u vašim institucijama, a ključnim za donošenje odluka koje se odnose na našu djecu, ovim putem šaljemo zahtjev za sastanak na kojem želimo prezentirati probleme s kojima se roditelji susreću, nelogičnosti i manjkavosti u propisanim instrukcijama i drugim aktima”, saopšteno je iz navedene udruge.

Dodaju kako žele započeti dijalog između roditelja i Ministarstva, ali uz potrebno prisustvo i saradnju svih pozvanih institucija, kako bi kvalitetno mogli odgovoriti na izazove i probleme koji se tiču nastavnog procesa u ovoj školskoj godini.

Iz udruge podsjećaju kako su 31. augusta uputili javni poziv za sastanak Ministarstvu obrazovanja HNK, kao i ostalim relevantnim institucijama, kako bi otvorili dijalog s ciljem što bolje i kvalitetnije organizacije nastave u ovoj školskoj godini.

Sastanak je održan 9. septembra, a odazvali su se predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Zavoda za javno zdravstvo HNK, Sindikata učitelja HNK, Zavoda za školstvo, Dječjih vrtića “Mostar” i Ombudsmana za ljudska prava, ali ne i predstavnici Ministarstva obrazovanja HNK.

“Tokom sastanka ustanovljeno je da postoji nerazumijevanje između propisanih epidemioloških preporuka i njihove primjene u smjernicama Ministarstva, a time i u samim školama te da je zajednički sastanak po tom pitanju neophodan. Stoga je mirna protestna šetnja, koju smo organizirali u ponedjeljak, 14. septembra, bila održana kao reakcija na šutnju Ministarstva i prvu sedmicu nastave u ovoj školskoj godini”, kazali su iz udruge Naša djeca.

Na protestnoj šetnji im je, dodaju, više stotina roditelja dalo podršku i potpisalo peticiju te na taj način podržalo zahtjeve udruge.

“Naši zahtjevi su da se online nastava održava isključivo u slučaju općeg karantina, da se mjera samoizolacije izriče samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u razredu, da se djeci temperaturi mjeri kod kuće, a ne pri ulasku u školu, da se obavezno uvede veliki odmor na otvorenom za učenike svih razreda, da se ukine ograničenje od maksimalno 15 učenika te da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta”, podsjećaju iz Udruge roditelja “Naša djeca 2014”.

(StarMo)