Naslovnica Politika Upućena inicijativa za izmjene Krivičnog zakona BiH

Upućena inicijativa za izmjene Krivičnog zakona BiH

300

Sarajevo — Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene Krivičnog zakona BiH, sa ciljem proširenja kažnjavanja govora mržnje.

Na zvaničnom Twitter nalogu Zvizdić je napisao kako je namjera ove incijative da se u zakon ugradi svaki oblik mržnje koji “godinama kontaminira javni prostor u BiH”, a ne samo nacionalna, rasna ili vjerska mržnja ili netrpeljivost, koje obuhvata trenutni zakon.

“Mislim da je krajnje vrijeme da kao država preventivno djelujemo kroz izmjenu krivičnog zakonodavstva i zaustavimo govor mržnje i poticanje na nasilje, posebno na internetu i društvenim mrežama”, kazao je Zvizdić i dodao da samo kroz toleranciju, međusobno uvažavanje i istinsko razumijevanje drugog i drugačijeg možemo graditi zajedničku evropsku budućnost, prenio je Radio slobodna Evropa.

Dva puta je na državnom nivou u BiH pokrenuta inicijativa za donošenje zakona kojim bi se sprječavalo i sankcionisalo negiranje genocida i ratnih zločina. Politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske bili su protiv tih inicijativa.

Nije bilo političke volje ni da se izmjeni Krivični zakon BiH i da se kao krivično djelo utvrdi zabrana negiranja, odnosno veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

(StarMo)