Naslovnica Život Uprkos sporazumu: “Defanzivan napad” snaga SAD na talibane

Uprkos sporazumu: “Defanzivan napad” snaga SAD na talibane

179
foto: RSE/AFP - ilustracija

Kabul — Sjedinjene Američke Države su saopštile danas da su sprovele prve zračne napade na snage talibana u Afganistanu samo nekoliko dana poslije potpisivanja ambicioznog mirovnog plana sa tom grupom u Kataru, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Portparol američke vojske pukovnik Sonny Leggett napisao je danas u Twitter poruci da je to prvi američki napad na talibane u posljednjih 11 dana.

On je rekao da je taj “defanzivan” napad izvršen da bi se suprotstavilo napadu talibana na afganistanske vladine snage u Nahr-e-Saradžu u južnoj afganistanskoj provinciji Helmand.

Leggett je rekao da su talibani izveli 43 napada na afganistansku vojsku juče u Helmandu.

On je pozvao talibane da prestanu sa napadima i drže se svojih obaveza prema sporazumu potpisanom 29. februara između njihovih vođa i američkog mirovnog izaslanika Zalmaya Khalilzada u Dohi u Kataru. U sporazumu se izlaže mapa puta sa uslovima za povlačenje američkih snaga iz Afganistana.

Predsjednik SAD Donald Trump potvrdio je juče da je razgovarao telefonom sa jednim talibanskim vođom, čime je on, kako se vjeruje, prvi američki predsjednik koji je razgovarao direktno sa predstavnikom te militantne grupe odgovorne za smrt više hiljada američkih vojnika u gotovo 19 godina borbi u Afganistanu.

(StarMo)