Naslovnica Izdvojeno Uprkos jakoj kiši, obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Uprkos jakoj kiši, obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

1288

Mostar — Uz zvuke sirene za opštu opasnost, skokom bez aplauza kojeg je izveo član Kluba skakača u vodu “Mostari”, Jasmin Kreso, te bacanjem ljiljana u Neretvu, u subotu je obilježena 26. godišnjica od rušenja Starog mosta.

Ceremonija je održana uz prisustvo velikog broja građana i učenika više mostarskih škola, uprkos nevremenu i jakoj kiši, nošenoj vjetrom, te praćenim grmljavinom, koji su se u tom trenutku sručili na Mostar.

Član Kluba skakača u vodu “Mostari”, Jasmin Kreso, uprkos jakoj kiši, izveo je skok bez aplauza, a mostarski osnovci i srednjoškolci u Neretvu su bacili cvijeće.

On je rekao kako mu je ovo bio najteži, a ujedno i najdraži skok u životu. “Događaj koji se dogodio na današnji dan doživljavam sa suzama u sebi, osjećaji su mi pomiješani i ovaj skok mi je najteži i najdraži u isto vrijeme. Prije skoka sam se molio i za sebe i za sve poginule borce i branitelje, volio bih da su vremenski uslovi bili drugačiji, bila je potrebna velika hrabrost, ali to je naš posao i mi ćemo ga obaviti bez obzira na sve”, rekao je Kreso.

Portparol Kluba skakača “Mostari” Saša Oručević rekao je kako je rušenje Starog mosta najcrnji dan u novijoj istoriji Mostara.

“Stari most predstavljao je simbol ljubavi, suživota i svega onoga čega se ljudi u zadnje vrijeme odriču. Danas smo skokom bez aplauza poslali poruku da se nikad nigdje u svijetu ne ponovi ovakva glupost ili bilo šta slično rušenju Starog mosta”, izjavio je Oručević.

Stari most djelo je osmanskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u periodu između 1557. i 1566. godine. Srušen je artiljerijskim projektilima sa položaja HVO-a, 9. novembra 1993. godine.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.

(StarMo)