Naslovnica Sport Upravni odbor Veleža: Dugogodišnji problemi i opstrukcije

Upravni odbor Veleža: Dugogodišnji problemi i opstrukcije

299
foto arhiva

Mostar — Upravni odbor Fudbalskog kluba Velež oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je izrazio nezadovoljstvo odlukama Takmičarske i Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH koje se odnose na FK Velež, a s kojima su, kako navode, zasad, upoznati samo posredstvom medija.

“Naime, navedene odluke Fudbalskom klubu Velež još uvijek nisu službeno dostavljene, te ćemo se njima konkretnije pozabaviti nakon što nam i zvanično budu proslijeđene”, navode iz tog odbora.

Upravni odbor FK Velež u svom saopćenju izražava žaljenje zbog incidenta koji se dogodio na stadionu “Rođeni” tokom utakmice protiv FK Borac iz Banje Luke, zbog čega se, kaka kažu, izvinjavaju sportskoj javnosti u zemlji.

“Nijednog trenutka ne opravdavajući incident koji se dogodio na stadionu ‘Rođeni’, želimo bosanskohercegovačku javnost upoznati ili podsjetiti na dugogodišnje probleme i opstrukcije s kojima se susrećemo, a koje režira grupa ljudi zaposlenih u Nogometnom savezu BiH”, navode u saopćenju.

Kako dodaju, već šest godina, otkako je imenovan sadašnji Upravni odbor FK Velež, izloženi su sudijskim otimačinama, i to prvo u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, a kasnije i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

“Sve ono čemu je od strane struktura u Nogometnom savezu BiH izložen Velež samo je dio orkestriranog napada na državu Bosnu i Hercegovinu, kojem svjedočimo u parlamentima i vladama, odnosno pokušaj saplitanja zdravih snaga koje se zalažu za pravnu državu, pa tako i za pošteno suđenje na fudbalskim terenima. Uz nas su u našoj borbi samo iskreni prijatelji sporta, oni koji u toj borbi, osim želje za boljitkom domaćeg fudbala, nemaju ličnih interesa”, navode iz UP FK Velež.

Kako ističu, pitaju se i na osnovu čega je stadion ‘Rođeni’ suspendovan na šest mečeva.

“Također, pitamo se i na osnovu čega je stadion ‘Rođeni’ suspendovan na šest mečeva, uzmemo li u obzir da je HŠK Zrinjski – prije deset godina, nakon susreta protiv FK Velež u Kupu BiH, odigranog 28. septembra 2011. na stadionu pod Bijelim Brijegom, prošao sa puno blažom kaznom za mnogo krupnije propuste u organizaciji utakmice. HŠK Zrinjski tada svoje mečeve nije morao igrati izvan Mostara, niti je kažnjen oduzimanjem na terenu izborenih bodova.

Posebno smo razočarani zbog kazne izrečene predsjedniku FK Velež gospodinu Šemsudinu Hasiću, pa pitamo gospodu iz Nogometnog saveza BiH kako je, na osnovu kojeg pravilnika i za koji prekršaj konkretno, takva mjera donesena. Šemsudin Hasić je na utakmici Velež – Borac bio samo gledalac. Nije učestvovao u incidentima, a posebno nije podstrekivao iste”, navodi se u saopćenju.

Iz UO FK Velež u svom saopćenju pitaju članove komisija koje su donijele odluke koje se odnose na FK Velež kako to da su sankcije kojima je kažnjen FK Velež najavljene u medijima i prije zasjedanja nadležnih komisija.

“Kao klub, poduzeli smo sve da osiguramo regularnost uslova i sigurnost na utakmici protiv Borca. Čak smo, osjećajući ‘napetost’ tokom pauze između dva poluvremena radili na smirivanju publike i igrača. Podsjećamo da smo već, u više navrata, za svoje mečeve tražili delegiranje sudija iz inostranstva, ali smo svaki put odbijeni uz objašnjenje kako su bh. sudije dorasle svojim zadacima. Danas vidimo i kako su dorasli.

Mi ćemo, bez obzira na ishod, nastaviti svoju borbu. Strpljivi pobjeđuju, makar i s odgodom, a mi smo strpljivi.”, navodi se, uz ostalo, u saopćenju, prenosi federalna.ba.

(StarMo)