Naslovnica Mostar Uprava Aluminija demantuje pisanje…

Uprava Aluminija demantuje pisanje…

549

Mostar — Iz Uprave Aluminija su se u četvrtak oglasili demantijem na pisanje Dnevnog avaza od 16. oktobra 2019., objavljeno u članku pod naslovom „Uprava Aluminija već 5 mjeseci krije izvještaj“.

U saopštenju Aluminija se navodi da navedeni tekst sadrži neistine o tome kako se skrivaju izvještaji zatraženi od Vlade Federacije BiH.

Iz Alumniija tvrde da je Vladi FBiH traženi izvještaj dostavljen, što je vidljivo iz akta zaprimljenog u Federalnom ministarstvu energetike rudarstva i industrije.

Navode i da su izvještaji predstavljeni i Nadzornom odboru Aluminija, prema Zakonu o privrednim društvima u FBiH, na sjednici održanoj 28. augusta ove godine, uz napomenu da taj odbor čine i tri člana u ime Vlade FBIH. Dodaje se i da je izvještaj razmatran i na Skupštini Društva Aluminij, održanoj 23. septembra 2019. godine.

Iz Aluminija podsjećaju da su i ranije demantirali slične napise, zasnovane na “proizvoljnim tumačenjima informacija iz izvora koji se ne navode, kao što je to slučaj i u spomenutom članku”. Tvrde i da u članku nije navedeno mišljenje i činjenično stanje iz te kompanije.

“Osim toga, navodi se i kako Uprava Društva Aluminij ne želi investitore iz Dubaija, iako su svi relevantni mediji, uključujući i Avaz, objavili kako su potencijalni investitori iz jedne arapske kompanije 10. oktobra primljeni u Aluminiju na poslovne razgovore. U tom kontekstu još jednom ističemo kako je Uprava Društva dosad primila sve zainteresirane potencijalne investitore, bez izuzetka, a svima su dostavljeni i zatraženi izvještaji i dokumenti, prema zakonskim propisima”, dodaje se u saopštenju.

Tvrde i da špekulacije o tome kako su “pojedini članovi Uprave sada sve resurse usmjerili na ulazak partnera iz Kine i Izraela”, također “nemaju smisla ni utemeljenja”, jer o eventualnom ulasku strateškog partnera u Aluminij d.d. Mostar mogu odlučivati isključivo vlasnici kompanije.

Iz Aluminija pozivaju sve medijske kuće da, pišući o Aluminiju Mostar, uspostave komunikaciju i s njihovom stranom, “kako ne bismo dolazili u ovakve situacije”.

(StarMo)