Naslovnica Uncategorized Upozorenje: Treći val pandemije u BiH bi mogao biti najteži!

Upozorenje: Treći val pandemije u BiH bi mogao biti najteži!

405
prof. dr. Sebija Izetbegović

Sarajevo — Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da najnoviji rezultati testiranja pokazuju da su nove varijante SARS-CoV-2, koje dijele najznačajniju – N501Y mutaciju, “u velikoj mjeri zastupljene i cirkulišu na područuju Bosne i Hercegovine”.

– U posljednjih nekoliko dana zabilježen je znatan porast broja COVID-19 bolesnika, a trenutno u Izolatoriju imamo 90 hospitaliziranih. Kapacitet izolatorija na Podhrastovima je 105 bolesničkih kreveta. Najnoviji podaci govore da u narednih nekoliko dana možemo očekivati i dodatni porast oboljelih. Svjesni ozbiljnosti situacije danas smo održali hitnu sjednicu Kriznog štaba KCUS-a na kojoj smo donijeli niz bitnih odluka u cilju unaprijeđenja rada i poboljšanja postojećih usluga. Jedna od današnjih odluka je formiranje respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta u krugu KCUS-a, u zgradi stare Hirurgije – kazala je Izetbegović.

Dodala je da će KCUS na taj način proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a.

– Ovakva organizacija rada olakšat će i našim ljekarima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika. Planiramo da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tokom vikenda, kako bismo početkom naredne sedmice premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu. Treći val koronavirusa mogao bi biti i najteži do sada, s obzirom na to da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji, a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike. U ovakvim uvjetima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska vakcine moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata – poručila je prof. dr. Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

(StarMo)