Naslovnica Život Upozorenje: Novi virus se širi i prije pojave simptoma

Upozorenje: Novi virus se širi i prije pojave simptoma

412
foto arhiva

London — Novi koronavirus od kojeg je u Kini umrlo 56 ljudi, a zaraženo oko 2.000 je prenosiv i u periodu inkubacije, odnosno prije trenutka nastupanja simptoma, zbog čega je teže zaustaviti njegovo širenje – izjavio je kineski zvaničnik.

Kineski ministar zdravstva Ma Xiaowei izjavio je nedjelju da se povećava mogućnost širenja virusa, prenosi BBC, a prenose bh. mediji.

Inkubacija ili inkubacijski period u medicini označava vrijeme od trenutka kada je organizam izložen infekciji pa do trenutka nastupanja simptoma.

Kineski ministar je podsjetio da period inkubacije može trajati između jednog i 14 dana, prenosi Anadolija, na koju se poziva Fena.

Dodao je da će mjere za suzbijanje epidemije u narednom periodu biti pojačane.

Neke osobe mogu biti prenositelji infekcija, odnosno sve vrijeme biti inficinirane, a da same ne razviju simptome infekcijske bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, ukupno je potvrđeno 1.975 slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima su i 324 osobe koje su u kritičnom stanju.

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća što izaziva ogroman strah u Kini.

Komisija je saopštila i da je pronađeno 23.431 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa oboljelima, od kojih je 21.556 pod medicinskim nadzorom.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

(StarMo)