Naslovnica Politika Upozorenje iz Stoca: Devastiraju Stari grad – Hoće opet HRHB!

Upozorenje iz Stoca: Devastiraju Stari grad – Hoće opet HRHB!

727
foto arhiva

Stolac — Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca oglasio se saopštenjem za javnost kako bi “ukazali na ozbiljnost situacije i realnu opasnost koja prijeti gradu Stocu” usljed “kontinuiranog i sihronizovanog djelovanja Župe sv. Ilije Proroka, na čelu sa župnikom don Rajkom Markovićem i HDZ-om BiH.

Tvrdi se kako HDZ BiH na ovaj način želi “očuvanje etničke dominacije i ponovnu uspostavu HRHB na teritorijama koje su kontrolisali u ratu”.

“U ostvarenju ovih ciljeva Stolac predstavlja općinu gdje HDZ BiH, ali i HDZ RH ulažu posebne napore i fokusiraju značajne resurse, naprosto iz razloga što je u našoj općini ostvaren masovan povratak Bošnjaka čiji opstanak vide kao stalno prisutnu prijetnju od gubitka kontrole nad teritorijem koji pokriva ova općina, a što bi imalo za posljedicu narušavanja zacrtanog koncepta teritorijalnog integriteta HRHB kroz sužavanje povezanosti sa općinama Ravno i Neum, koje također ulaze u ovaj koncept, odnosno dugoročni strateški plan politike HDZ-a
Osim toga, Stolac je grad koji na svakom koraku odiše islamom, bošnjačkom tradicijom i kulturom, te samim tim snažno opovrgava propagiranu ideologiju ‘vjekovnih hrvatskih prostora” – stoji u saopštenju Pokreta za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca.

Dodaje se sada “različitim metodama falsifikuju historijske činjenice i preoblikuju spomenike kulturnog nasljeđa”.

“Međutim, mnogostruko opasnija namjera je da se Bošnjaci prisile na iseljavanje kroz stvaranje osjećaja potpunog beznađa, da su zaboravljeni i ostavljeni u nemilosti HDZ-a, trajno izgubili svoj grad i nadu da će u njemu ikada moći, za sebe i svoju djecu, ostvariti elementarna ljudska prava i dostojanstven život.

Radi se o idejnom projektu izgradnje crkve na stolačkom Starom gradu, nacionalnom spomenikom Bosne i Hercegovine” – upozorava se.

Navodi se i da se ovaj plan provodi “kroz tehničku i finansijsku podršku različitih institucija vlasti od općinskog do državnog nivoa koje kontroliše kadar HDZ-a. “To rade postepeno i suptilno, još uvijek ne iznoseći u javnost krajni cilj svoga djelovanja. Od strane različitih subjekata realizuje se više naizgled nepovezanih aktivnosti i projekata” – naglašavaju u Pokretu iz Stoca i posebno naglašavaju:

“Imajući u vidu sve navedeno, a naročito dugoročno planiranje, istrajnost i dobru organizovanost snaga usmjerenih na ponovu uspostavu Herceg-Bosne, ovim saopštenjem želimo ukazati na nužnost uključivanja i djelovanja svih nadležnih institucija na provođenju pozitivnih propisa Bosne i Hercegovine, jer je vladavina prava jedini adekvatan odgovor na dugogodišnje institucionalno nasilje koje lokalna administracija provodi u općini Stolac”.

(StarMo)