Naslovnica Život “Upaljen” narančasti meteoalarm

“Upaljen” narančasti meteoalarm

360
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Od 9 sati 5. novembra 2019 godine do 6 sati 6. novembra 2019 godine, Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje. Očekuje se obilnija kiša i jaki udari vjetra južnog smjera, saopšteno je jutros iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema informacijama iz OC-a CZ-e HNK-a, koji se poziva na Federalni hidrometeorološki zavod, danas će u većem dijelu zemlje preovladavati pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Više sunčanog vremena na sjeveru zemlje. Prije podne slabije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne.

U drugoj polovini dana jačanje padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se većinom prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U većem dijelu Bosne prolazno jača kiša tokom noći na srijedu. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, sa udarima od 45 do 65 km/h. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana lokalno su mogući i olujni udari vjetra i do 80 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

Nivo upozorenja meteoalarma je narančasti – očekivana količina padavina između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, na sjeveru regiona i do 100 litara. Udari vjetra južnog smjera između 45 i 55 km/h.

(StarMo)