Naslovnica BiH Uoči vježbe: “Ovdje je prisutan NATO, a ne Rusija”

Uoči vježbe: “Ovdje je prisutan NATO, a ne Rusija”

368

Sarajevo — Većina američkih vojnika koji će s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vojnoj vježbi Brzi odgovor 21 stigla je na aerodrom u Sarajevu. Vježba počinje u ponedjeljak, a cilj je provjera spremnosti za eventualne napade.

Naša zemlja će biti domaćin vježbe koja će biti održana na poligonima za obuku Manjača Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Gost emisije ‘Federacija danas’ FTV-a ovim povodom bio je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

On je podsjetio kako OSBiH u kontinuitetu vježbaju s Vojskom SAD-a, ali da ova ima daleko veću važnost jer se odvija u sklopu jedne veće – Branilac Evrope 21, koja se održava od Baltika do Balkana. Ovo je vježba u kojoj će OSBiH provjeravati mogućnost sadejstva sa snagama NATO-a, prvenstveno sa snagama SAD-a.

Što se tiče političke dimenzije vježbe, ističe Ahatović, jasna je poruka – u ovom regionu prisutan je NATO, a ne Ruska Federacija. S obzirom na to da u vježbi učestvuju BiH i Kosovo, koje nisu članice NATO-a – i to je jaka podrška državnom integritetu i suverenitetu, a i stabilnosti regiona.

Ahatović je podsjetio i kako je 2019. godine Ruska Federacija u Srbiju dovukla protivzračni sistem S-400, uz veliku medijsku pompu te da je htjela staviti do znanja da svoje kapacitete može da razmješta izvan svojih granica, gdje im je interesna sfera. Jutros je preko Slovenije u Hrvatsku ušao protivzračni sistem Patriot i on će biti razmješten na aerodrom Zemunik kod Zadra, a pratit će vježbu u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, te u Rumuniji i Bugarskoj, gdje se planiraju veće vojne aktivnosti. I to je jedna od poruka – da kod NATO-a nema pogodbe kad su u pitanju njegove interesne sfere.

Sve ovakve vježbe, dodaje Ahatović, prilika su da se pokažu naši potencijali i u vojnom i u političkom mislu – da pokažemo sa smo spremni za jedan takav savez kao što je NATO.

Ova vježba je jedan od koraka koji se čini kada je u pitanju provjera operativnosti naših Oružanih snaga i testiranje naših političkih kapaciteta – u smislu prihvatanja ovakvih aktivnosti, pokušaja da se da poruka da bi trebali imati kompromis kad je u pitanju put ka EU i NATO-u. Ahatović ističe kako će ova vježba, a i sve buduće, pokazati da NATO ozbiljno računa na BiH.

(StarMo)