Naslovnica Politika Uoči rasprave u VS UN: Amerika podržava OHR i Schmidta

Uoči rasprave u VS UN: Amerika podržava OHR i Schmidta

100

Sarajevo/New York/Washington — Uoči razmatranja izvještaja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a 11. maja, podršku OHR-u i Schmidtu dao je Derek Chollet, specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

On se oglasio na Twitteru zahvalivši se se visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu na izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

“Sjedinjene Američke Države ostaju predane mandatu visokog predstavnika i punoj provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi osigurale da svi građani BiH imaju priliku za svjetliju budućnost”, naveo je Chollet, prenosi Patria.

U srijedu, 11. maja, će biti održana sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na temu Bosne i Hercegovine, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović će obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici posvećenoj situaciji u BiH.

Christianu Schmidtu i prošle godine je bilo onemogućeno obraćanje na Vijeću sigurnosti UN-a jer Rusija ne priznaje Schmidta, ali ni Kina.

Iako u SAD boravi i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) on neće imati mogućnost da iznese stav RS-a u Vijeću sigurnosti UN-a jer će to uraditi Šefik Džaferović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(StarMo)