Naslovnica Mostar Uoči obnove zgrade: Herceg obišao Kantonalni sud u Mostaru

Uoči obnove zgrade: Herceg obišao Kantonalni sud u Mostaru

167

Mostar — Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg u petak je, zajedno s predsjednikom Kantonalnog suda u Mostaru Zoranom Krtalićem, obišao zgradu tog suda uoči njegove milion maraka vrijedne obnove, u sklopu tekućeg Projekta energetske efikasnosti, obnove, izgradnje i rekonstruiranja javnih objekata u HNK, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Krtalić je tom prilikom zahvalio prvom čovjeku Vlade HNK zbog činjenice da je zgrada Kantonalnog suda uvrštena među zdanja koja su obnovljena, u procesu ili u planu potpune obnove i “utopljavanja”.

Dodao je kako je rekonstrukcijom planirano zamijeniti otvore na cjelokupnomu objektu, uraditi toplinsku izolaciju s unutrašnje strane zidova pošto je objekt pod zaštitom kao spomenik kulture, potom uraditi termiku dijela krovišta, ugraditi savremeni “fan-coil” sistem grijanja i hlađenja, urediti i toplinski izolirati veliki centralni atrij te obnoviti vlagom oštećene podrumske i suterenske prostore tog austrougarskog zdanja izgrađenog 1892. godine.

“Izrazito sam ponosan na sve dosad učinjeno u sklopu Projekta energetske efikasnosti kojim je Vlada HNK postala svojevrstan predvodnik na prostoru cijele FBiH, obnovivši dosad gotovo 40 javnih objekata na prostoru cijelog HNK, među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, potom domova zdravlja, policijskih i sudskih objekata itd. Naš je konačan cilj energetski obnoviti sve javne objekte u HNK i raduje me što mogu kazati kako smo nadomak njegovom ostvarenju”, izjavio je Herceg.

Vlada HNK u Projekt energetske efikasnosti ulaže značajna finansijska, budžetska, donatorska i kreditna sredstva, a za radove na zgradi Kantonalnog suda u Mostaru osigurano je 971.769,19 maraka.

Zajedno s potpisivanjem ugovora za realizaciju ovih radova bit će potpisani i ugovori za izradu hidroizolacije dijela krovišta na zgradi Doma zdravlja Čitluk (82.678,75 maraka) i za izradu dijela fasade s pripadajućim elementima na zgradi Doma kulture u Konjicu (80.007,53 maraka).

Ukupna sredstva u iznosu od 1.134.455,47 maraka u cjelini je osigurala Vlada HNK, i to 546.977,22 maraka iz kreditnog zaduženja kod Svjetske banke, a preostalih 587.478,25 maraka direktno iz kantonalnog budžeta.

“Pogotovo me raduju izuzetno pozitivne povratne informacije i dobivena podrška korisnika obnovljenih objekata, ali i činjenica kako i na ovaj način pružamo snažnu podršku našim jedinicama lokalne samouprave koje su uglavnom vlasnici gotovo svih obuhvaćenih objekata. Takve povratne informacije učvrstile su nas u namjeri nastavka provođenja ovog finansijski i tehnički izuzetno zahtjevnog projekta, pogotovo jer su ovakva ulaganja jedan od najboljih oblika ulaganja u štednju potrošnje energije, u zaštitu okolin, ali i u poboljšanje uslova rada i življenja za naše sugrađane”, poručio je Herceg.

(StarMo)