Naslovnica Mostar Uoči mostarskog derbija: Policija će “po dubini” sprječavati nerede

Uoči mostarskog derbija: Policija će “po dubini” sprječavati nerede

535
sa press-konferencije u Gradskoj vijećnici

Mostar — U Gradskoj vijećnici Mostara u utorak ujutro je, u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara (SSGM), upriličen sastanak sa predstavnicima klubova Velež i Zrinjski, PU Mostar, te Gradske uprave i Gradskog vijeća.

Sastanak je upriličen u povodu odigravanja gradskog derbija na stadionu Pod Bijelim brijegom, u subotu, 8. maja, u okviru 29. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine. Podsjećanja radi, prije desetak dana je grupa navijača Zrinjskog u subotu kasno uveče upala u naselje Donja Mahala i izazvala incident, napadajući ljude i nanoseći materijalnu štetu.

Predsjednik SSGM-a, Senad Kevelj rekao je uz ostalo kako su četiri prethodna derbija prošli bez ikakvih problema, te je izrazio nadu da će tako biti i ovoga puta.

“Fudbalski teren je mjesto gdje se treba dokazivati ko je bolji, ko je jači, ko je kvalitetniji, a nikako da to bude ulica. Ulica je nešto što zaista najmanje nam treba u ovom trenutku”, kazao je uz ostalo Kevelj.

Predsjednik mostarskog parlamenta, Salem Marić, podsjetio je da se derbi Zrinjski-Velež odigrava u trenutku dok se oba kluba bore za izlazak u Evropu.

“Nadam se da neće biti nikakvih incidenata. Pozivam građane, kao i navijačke grupe, da pokažu svoju ljubav prema ovim klubovima na jedan sportski i kulturan, civilizacijski način”, rekao je Marić, pozivajući da se tako iz Mostara nastave slati pozitivne poruke.

Gradonačelnik Mario Kordić je izrazio uvjerenje da se tokom i nakon derbija neće ništa negativno dogoditi.

“Meni je bitno da pošaljemo jednu poruku zajedništva, jednu poruku sporta i da iza subote nemamo nekakvih ‘repova’, da nas se ne ‘proziva’ u medijima po nekakvim negativnim informacijama iz grada Mostara, jer nema nikakvog razloga za tako nešto”, istakao je Kordić.

Na press-konferenciji u Gradskoj vijećnici nakon sastanka nije učestvovao niko uime HŠK Zrinjski. Predsjednik FK Velež, Šemsudin Hasić, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je kako je na sastanku odigravanje derbija sagledano i sa aspekta sigurnosti.

“Gospodina iz policije smo zamolili da urade sve što je u njihovoj moći da se preduprede svi eventualno planovi nekih ‘slobodnih strijelaca’ ili grupa koje imaju za cilj nervozu u Mostaru i stvaranje nereda”, rekao je Hasić.

Predstavnik policije na sastanku na press-konferenciji je kazao da nije ovlašten za davanje izjava.

Iz Uprave policije MUP-a HNK-a je za portal starmo.ba kazano kako je Policijska stanica Mostar Centar uradila sigurnosnu procjenu na terenu, na osnovu koje će se napraviti plan osiguranja derbija, kako bi on protekao bez narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

“Na stadionima nije dozvoljeno prisustvo publike radi pandemijskih mjera, tako da ćemo ‘po dubini’ stadiona i Grada Mostara sprječavati huliganske nerede”, rekao nam je portparol Uprave policije MUP-a HNK-a, Ljudevit Marić.

(StarMo)