Naslovnica Mostar Univerzitet: Predavanje o međunarodnom obrazovanju

Univerzitet: Predavanje o međunarodnom obrazovanju

736

Mostar — Ministrica obrazovanja, nauke i kulture njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, gđa Karin Prien, održat će javno predavanje “Važnost međunarodnog obrazovanja“ u petak, 1. 11. 2019. godine u 12:00 sati u Sali I godine Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru (stara zgrada, II sprat), saopšteno je iz Univerziteta.

Nakon predavanja, planirana je i neformalna diskusija sa uvaženom predavačicom.

Gđa Karin Prien studirala je pravo i politologiju u Bonnu. Prvi državni ispit položila je 1989. godine. Postdiplomski studij završila je u Amsterdamu s fokusom na međunarodno trgovačko pravo. Drugi državni ispit je položila u Celle 1994. godine. Od 1994. godine bila je samostalni pravnik sa specijalizacijom za trgovačko pravo i pravo u slučaju insolventnosti u Hanoveru. Lajpcigu i Hamburgu. Od 2008. godine certificirani je pravnik za trgovačko i korporativno pravo.

Od 1981. godine članica je CDU (Christlich-Demokratische Union). 2011. je prvi put izabrana u parlament Hamburga i do 2015. bila je politička glasnogovornica CDU i članica rukovodstva parlamentarne skupštine. Od februara 2015. do jula 2017. obavljala je funkciju zamjenika čelnika parlamentarne CDU i specijalista za škole, izbjeglice i ustav, poslovnik o radu i izborni ispit. Od juna 2017. godine obnaša funkciju ministrice obrazovanja, nauke i kulture Schleswig-Holstein, najsjevernije njemačke pokrajine.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru upućuje zahvale predstavništvu Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, na čelu sa direktorom g. Svenom Petkeom, koji su zaslužni za ovu konstruktivnu službenu posjetu.

(StarMo)