Naslovnica Život Univerzitet iz Istanbula nudi saradanju univerzitetima u BiH

Univerzitet iz Istanbula nudi saradanju univerzitetima u BiH

106

Istanbul — Delegaciju kantonalnih ministarstva obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je sastavu bio i ministar obrazovanja u nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković primio je zamjenik rektora Univerziteta u Istanbulu Haluk Alkan.

Ovom je prilikom dogovoreno da se uspješna saradnja s Univerzitetom u Istanbulu pored već postojeće sa tri univerziteta u BiH proširi i unaprijedi s drugim univezitetima u našoj zemlji, naročito na polju razmjene studenata i nastavnika i sudjelovanjem u različitim programima koje nudi Univerzitet u Istanbulu.

Pored toga, ponuđena je razmjena iskustava o funkcioniranju učenja na daljinu te iskazana spremnost sudjelovanja profesora Univerziteta u Istanbulu na međunarodnoj naučnoj konferenciji posvećenoj genocidu u Srebrenici, koja će se naredne godine organizirati u Tuzli.

Ministar Baraković zahvalio je profesoru Alkanu na iskazanoj spremnosti Univerziteta u Istanbulu za saradnju, naročito u oblasti digitalne tehnologije i naučno-istraživačkog rada.

Jedan od zaključaka ovog sastanka je da je važan segment međusobne saradnje i edukacija univerzitetskih profesora u domenu nauke i tehnologije. Dogovoreno je i da će unarednom periodu biti sagledane mogućnosti za konkretizaciju programa saradnje posredstvom Ambasade Republike Turske u BiH.

Javni univerzitet u Istanbulu ima oko 70 hiljada redovnih i 300 hiljada vanrednih studenata. Riječ je o uglednom univerzitetu sa 17 fakulteta, 12 instituta i oko 4.500 zaposlena profesora. Na ovom univerzitetu je trenutno oko 8.000 stranih studenata, među kojima su i 37 iz BiH.

Sastanku su prisustvovali i ataše za obrazovanje Ambasade Republike Turske u BiH Faruk Berat i direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

(StarMo)