Naslovnica Mostar Univerzitet dobio Studij kulture i bosnistike

Univerzitet dobio Studij kulture i bosnistike

502
foto arhiva - ilustarcija

Mostar — Četverogodišnji studijski program iz oblasti Kulturalnih studija i bosnistike na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru kreiran je prema Bolonjskim principima studiranja, te 2020/2021. godine upisuje prvu generaciju studenata na prvom ciklusu (dodiplomskom) studiju.

Ovaj dvopredmetni studijski program osmišljen je na tragu savremenih tokova u humanističkim i društvenim naukama s ciljem da ponudi mogućnost komparativnog izučavanja bosanskohercegovačke književnosti i kulture i bosanskog jezika sa općim kulturnim konceptima kao što su globalizacija, forme identiteta, manjinski identiteti, kultura i digitalno doba – javili su sa Univerziteta.

Pokretanjem ovog studijskog programa pri Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru želi se pokazati i promišljanje o bosnistici kao rezervoaru naših kulturnih identiteta koji se ne mogu odvojiti od ukupnih kretanja na evropskom i svjetskom planu. U tom smislu, ovaj studijski program, za razliku od klasičnih studija kulturologije ili klasičnih studija bosanskog jezika i književnosti, fokusira se na lingvistiku i nauku o književnosti kao forme kulture i propituje njihovo mjesto u globalnim kretanjima. Težište studijskog programa je u multidisciplinarnosti, pa će studenti stjecati znanja i iz oblasti etnologije, sociologije kulture i umjetnosti, komunikologije, stranih jezika, kulturalnih teorija, manjinskih kultura.

Zvanje koje se stiče završetkom četverogodišnjeg studija je bachelor kulturalnih studija i bosnistike, a studenti će se moći zaposliti u oblasti kulturnog turizma, kulturnih industrija, državnom i nevladinom sektoru, medijima, kao i različitim ustanovama koje se bave pitanjem očuvanja bosanskog jezika, književnosti i historije u zemljama dijaspore gdje žive državljani Bosne i Hercegovine – naveli su sa Univerziteta Džemal Bijedić.

(StarMo)