Naslovnica Region Umro Zdravko Tomac

Umro Zdravko Tomac

603

Zagreb — Zdravko Tomac, hrvatski političar i profesor politologije, preminuo je jutros u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava u 83. godini života, javljaju hrvatski mediji.

Tomac je nekadašnji istaknuti član SDP-a, bivši saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora i potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva.

Rođen je 24. maja 1937. u Garčinu pored Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redovni profesor.

Na predsjedničkim izborima 1997. bio je kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske.

Tokom rata Tomac je obavljao dužnost potpredsjednika Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.), a kasnije je bio zastupnik u Hrvatskom saboru (1993.-2003.) i potpredsjednik Sabora (2000.-2003.)

U jesen 2003. Tomac je napustio SDP, a 2004. je, zajedno s Jerkom Zovakom, osnovao stranku Hrvatski socijaldemokrati (HSD).

Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, posvetio se publicističkom radu, a prema svom naučnom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i političko-historijska.

Tomac je objavio više od 20 knjiga, u kojima raspravlja o više tema, među kojima dominiraju – manevri i potezi prve hrvatske višestranačke vlade u kojoj je učestvovao (1991.-1992.), mahinacije svjetske politike u ratovima od 1991.; velikosrpski projekt, njegova sadašnjost i budućnost; položaj Hrvata u ratnoj i poratnoj Bosni i Hercegovini, te uloga Franje Tuđmana u novijoj hrvatskoj historiji.

Dobar dio Tomčevih knjiga su kolaži sastavljeni od tekstova koje je autor objavljivao kao komentare ili kolumne u dnevnim i sedmičnim novinama, ali neke su i samostalni radovi, pisani kao knjige.

Neke od knjiga koje je objavio su “Obraćenje: (od komunista do vjernika)”, “Crveni Predsjednik”, “Moj obračun s KGB-om: Komunizmom. Globalizmom. Bezboštvom: Tomac protiv Tomca”, “Peta haaška kolona i njezine žrtve”.

(StarMo)