Naslovnica Region Umro Titov admiral – Imao je preko 100 godina!

Umro Titov admiral – Imao je preko 100 godina!

106
Maršal Tito i admiral Mamula

Tivat — Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovodilaca bivše SFR Jugoslavije, admiral flote Jugoslavenske ratne mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini.

Mamula je preminuo od posljedica koronavirusa u svom stanu u Tivtu, gdje je živio posljednjih dvadesetak godina.

Mamula je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti koje su učestvovale u formiranju i razvoju nekadašnje Titove Jugoslavije, od Drugog svjetskog rata do krvavog raspada SFRJ, pišu podgoričke Vijesti.

Nakon rata je obavljao visoke dužnosti u Floti Jugoslavenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolisala sjeverni Jadran. Obavljao je potom dužnosti u Glavnoj političkoj upravi Ministarstva narodne odbrane, ali je odbio zahtjev da preuzme dužnost načelnika Uprave državne bezbjednosti za oblast Hrvatskog primorja i Istre te se vratio na visoke vojne dužnosti u Komandi JRM.

Napisao je ukupno osam knjiga među kojima i više stručnih knjiga iz oblasti vođenja rata na moru. Objavljivao je naučne radove u brojnim domaćim i stranim publikacijama, a američki stručni mornarički časopis “US Navy Proceedings” dodijelio mu je godišnju nagradu za 1973. godinu.

Branko Mamula nosilac je 11 jugoslavenskih visokih odlikovanja, te još deset drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan. Dobitnik je i više spomen-medalja u SFRJ, SSSR, Ruskoj Federaciji i Crnoj Gori.

Admiral flote Branko Mamula bit će sahranjen danas na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

 

(StarMo)