Naslovnica Život Umro srbijanski vojno-politički novinar i diplomata Miroslav Lazanski

Umro srbijanski vojno-politički novinar i diplomata Miroslav Lazanski

222

Beograd — Pisac i vojnopolitički novinar iz Srbije Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini, potvrđeno je agenciji FoNet u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

Poznat je po tome što je izvještavao iz ratnih područja, među kojima je i BiH. Obavljao je funkciju ambasadora Srbije u Rusiji, prenosi televizija N1.

Lazanski je bio pisac, novinar i vojno-politički komentator.

Rođen je 18. septembra 1950. u Karlovcu.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu Pravni fakultet. Kao novinar je pisao za listove Polet, Vjesnik, Danas i Start.

U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izvještavao je iz ratova u Afganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu, Libiji.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016., našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Miroslava Lazanskog.

„Srbija je izgubila velikog čovjeka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, prije svega, dobrog čovjeka. Čovjeka, koji je Srbiju volio više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je vječna slava“, navodi se u telegramu saučešća Vučića.

(StarMo)