Naslovnica Život Umro poznati BH stručnjak za pravo

Umro poznati BH stručnjak za pravo

474
Ćazim Sadiković

Sarajevo — Profesor Ćazim Sadiković preminuo je nedjelju u popodnevnim satima u Sarajevu nakon duže bolesti, javljeno je iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, čiji je bio član.

Ćazim Sadiković je rođen 1935. godine u Ljubuškom. Gimnaziju je završio u Mostaru, a Pravni fakultet u Sarajevu.

Postdiplomski studij upisao je na Evropskom univerzitetskom centru u Nancy-u u Francuskoj, gdje je magistrirao na Postdiplomskom studiju iz oblasti pravnih i političkih nauka na temu “Savremeni aspekti demokracije u Evropi” pod mentorstvom prof. dr. Denisa Levyja. Doktorsku tezu odbranio je na Univerzitetu u Ljubljani u Sloveniji, pod mentorstvom prof. dr. Helija Modica.

Sadiković je akademsku karijeru počeo na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1961. godine i nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao profesor i dekan. Predavao je Uvod u političke nauke, Uvod u pravo, Međunarodno pravo, Ljudska prava i Političke sisteme.

Obavljao je i niz društvenih funkcija u Bosni i Hercegovini i Evropi. Sedamnaest godina bio je član Venencijanske komisije Vijeća Evrope, Demokracija putem prava. Izabran je za međunarodnog arbitra u procesu arbitraže za Brčko 1996. godine, nakon čega je formiran Distrikt Brčko.

Izabran je za podpredsjednika Međunarodnog udruženja demokratskih pravnika sa sjedištem u Briselu 1984. godine.

Dobitnik je Povelje Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u decembru 2019. godine, “Kristalnog pečata” 2011. godine u povodu dvadeset godina rada Venecijanske komisije, “Bronzane plakete” 2008. godine za izuzetne zasluge (Pro Merito) za rad u Komisiji “Demokracijom putem prava” – Venecijanska komisija.

(StarMo)